Revista Cosmopolitan s-a impus pe piaţa românească şi prin francheţea cu care abordează problemele tabu legate de sex. O francheţe nu doar necesară, ci şi extrem de vandabilă - dacă e să ne luăm după frenezia cu care a fost ea copiată de o bună parte a concurenţei. Dialog cu Elena Francisc, redactor-şef al ediţiei româneşti.
Crezi că, în materie de sex, sinceritatea este o calitate? Sinceritatea este o calitate în general, nu numai în materie de sex. Sinceritatea care e sinonimă cu adevărul trebuie neaparăt să stea la baza unei relaţii sănătoase şi armonioase. Asta dacă e să ne gîndim la cuplu. Din păcate, există contexte şi nu putem să fim întotdeauna sinceri cu celălalt (pentru a-l proteja, pentru a ne proteja etc.). Deşi sună puţin ipocrit, cred că trebuie să recurgi la sinceritate în funcţie de context. Altfel, nu are rost să idealizăm... Încă de la început, Cosmopolitan s-a vrut a fi ghidul care ajută cititoarea să găsească răspunsuri la întrebări nerostite. Revista este întotdeauna sinceră, asta neînsemnînd că are întotdeauna dreptate. De ce este întotdeauna sinceră? Pentru că acesta este singurul mod în care-ţi poţi cîştiga prieteni adevăraţi. Şi pentru că nu are nimic de pierdut. Dacă eşti sincer cu cineva şi acesta se supără, poate că nu-ţi merită prietenia. Pur şi simplu.
Cum e percepută această particularitate a revistei de a spune lucrurilor pe nume?
Nu numai că spune lucrurilor pe nume, dar te şi învaţă să crezi în tine, să te preţuieşti şi să te iubeşti aşa cum meriţi şi cum aştepţi s-o facă şi ceilalţi. Pudibonzii, care încă mai fac sex cu lumina stinsă şi care nici măcar nu-şi spun pe nume în timpul actului, ne condamnă. Ceilalţi, cei care nu sînt artificiali, sînt de partea noastră. Întotdeauna vor exista persoane care vor vedea în sex sora mică, urîtă şi vitregă a unei relaţii. Dacă eşti foarte atent la reacţiile u