„Cu noi sau cu teroristii!“ - prin aceasta fraza, prin implicatiile sale pentru viitoarea ordine politica si militara a lumii, presedintele Bush a intrat deja in istorie.
Pentru prima oara intr-o indelunga cronologie a singelui, o tara anunta declansarea unui razboi nu impotriva unui inamic desemnat prin numele unei tari sau unui grup de tari: pentru prima oara, SUA au anuntat formarea unei coalitii impotriva unui inamic colectiv al omenirii, nominalizat doar in termenii generici de „terorism international“, cerind constituirea unei aliante ofensive de dimensiuni fara precedent.
Si, tot pentru prima oara, SUA transmit un mesaj foarte clar intregii lumi, anuntind ca, de acum inainte, loialitatea se va defini in termeni succinti, precisi si fara nici un fel de posibil echivoc, intr-o impartire in alb si negru niciodata vazuta in traditia diplomatica. Dispare, deoarece este evident caduc si imposibil de aparat logic, conceptul de „neutralitate“ sau de „asteptare prudenta“ care a constituit, timp de ani, decenii sau secole, insusi fundamentul existentei unor state sau a unor regiuni ale lumii.
Nu mai exista decit aliati pentru ofensiva sau dusmani, si ei aliati in conspiratia neagra a terorismului international. Nu mai exista atitudine de mijloc, nu mai poate exista dezinteres politic sau indepartare geografica justificind macar umbra unei ezitari.
Aceasta este substanta ideologica si realitatea faptica a noii Aliante pe care SUA o anunta lumii de inceput de secol XXI. Ceva nou?
Desigur, dat fiindca ca este vorba despre o alianta cu o baza uriasa la nivel de intentii anuntate (ofensiva impotriva terorismului va avea componente militare, economice, politice, diplomatice, financiare, sociale), aceasta insemnind practic o coalizare a resurselor unei parti a planetei, daca nu a celei mai mari parti a planetei, impotriva acelor state (pe lis