Din retetele "Formulei As"S-au copt merele. Legenda spune ca Eva a muscat din mar indemnata de sarpe. Asa o fi fost! Dar culoarea lui aurie, mireasma imbatatoare, gustul dulce-acrisor or fi tras-o, si ele, pe strabunica neamului omenesc spre pacat. Altfel nu se explica de ce marul bate toate fructel...
Din retetele "Formulei As"S-au copt merele
Legenda spune ca Eva a muscat din mar indemnata de sarpe. Asa o fi fost! Dar culoarea lui aurie, mireasma imbatatoare, gustul dulce-acrisor or fi tras-o, si ele, pe strabunica neamului omenesc spre pacat. Altfel nu se explica de ce marul bate toate fructele de pe lume, cand e vorba de placinte si prajituri. Bucataria cunoaste retete mai vechi de 200 de ani. Noi n-o sa cautam pana acolo. Retetele pe care le avem la-ndemana sunt delicioase. De data asta, provin din Banat.
Prajitura cu mere la tava
Ingrediente (pentru 20 de bucati): 350 g faina, 20 g drojdie, 50 g zahar, un varf de cutit de sare, 1/8 l lapte, 80 g unt, 2 galbenusuri, 1,5-2 kg mere, sucul unei lamai. Pentru umplutura (se pune deasupra): 400 ml frisca lichida, 50 g miere, 30 g zahar, 60 g faina, 200 g nuci sau migdale zdrobite.
Mod de preparare: - Se pune faina intr-un castron si se face o gaura la mijloc. Se amesteca drojdia cu putin zahar si lapte caldut, se pune in gaura din faina. Se acopera cu putina faina (luata cu palma dinspre marginea castronului spre interior). Se pune vasul acoperit cu un stergar, la loc cald, 20 de minute. - Se curata merele de coaja, se taie in patru, li se scoate casuta cu samburi. Se taie in sferturi. Daca merele sunt mari, se mai taie o data in doua sferturile, astfel incat sa ramana bucati cu latimea de doua degete. Se stropesc cu suc de lamaie. - Peste aluatul de drojdie se pun restul de faina din vas, zaharul, sarea, laptele, untul moale, galbenusurile. Se amesteca totul bine. Se