Andrea Dworkin este un nume binecunoscut in miscarea feminista americana.
Feminista radicala din al doilea val, ea a consacrat pe agenda de lucru a miscarii problematica pornografiei si, mai general, a violentelor la care sint supuse femeile. De aceea, initiativa Editurii Polirom de a publica una dintre cartile sale – Letters from a War Zone (Razboiul impotriva tacerii, in versiunea romaneasca) este una salutara. Aparitia acestei traduceri ar putea conduce la acele clarificari conceptuale necesare in spatiul nostru inca patriarhal, dominat de maxime ale intelepciunii populare de genul „Bataia este rupta din rai“ sau „Barbatul trebuie sa fie un pic mai frumos ca dracul“ (pretentie pur estetica!).
Asta nu inseamna ca aceasta lucrare ar fi una necontroversata, care sa nu indemne la discutii si dezbateri pe marginea ei. In primul rind, pentru ca aceasta carte este extrem de incomoda prin intrebarile pe care le ridica si prin tonul revendicativ, adesea patimas al autoarei. In acest sens, regretam ca prezenta traducere nu este insotita de o prefata sau chiar de un studiu introductiv, care sa situeze problematica acesteia in contextul societatii americane, in general, si al miscarii feministe, in special, subiecte mai putin familiare pentru cititorii romani. Sustinem acest lucru pentru ca nu dorim ca neintelegerile si criticile ostile la care au fost supuse (in America) articolele din aceasta carte sa se repete si pe teren romanesc, din partea neavizatilor sau, dimpotriva, a „cunoscatorilor“ ce resping din principiu orice „moda occidentala“ cum ar fi feminismul sau multiculturalismul.
Lucrarea Andreei Dworkin este compusa din scurte texte – conferinte, interviuri, articole, eseuri, recenzii – scrise intre 1976 si 1987. Fiecare bucata este precedata de o introducere ulterioara, prin care se incearca o fixare a acesteia in fluxul evenimentelo