Andrea DWORKIN
Razboiul impotriva tacerii
Traducere de Reghina Dascal, Editura Polirom, Colectia „Studii de gen“, Iasi, 2001, 336 p., f.p.
Intr-un interviu din 1995, Andrea Dworkin spunea: „My own experience is that speech is not free, it costs a lot“. Asadar, intr-o societate (cea occidentala) in care toata lumea vorbeste liber, in care sint inaltate in slavi libertatea de exprimare si dreptul la opinie, exista o piedica esentiala, banul. Toate „libertatile“ demagogice sint atacate de aceasta feminista, cu argumente extrem de logice, din anii ’70 si pina acum.
Andrea Dworkin s-a nascut in 1946 si a debutat editorial in 1974 cu Woman Hating. Este considerata o feminista radicala. Probabil, atitudinea ferma antipornografie si, in general, preocuparea sa pentru probleme concrete si stringente au generat un astfel de calificativ. Ea nu este o feminista de nuanta, „atenta“ in opinii, vreo superlivresca deconstructivista, ci o militanta convinsa. Foarte multe dintre cartile sale sint culegeri de discursuri. Cu toate acestea, Andrea Dworkin este foarte preocupata de textele sale. Scrisul si actiunea politica nu se resping in nici un caz. Cartea excelenta aparuta la Polirom, in editia coordonata de Mihaela Miroiu, Razboiul impotriva tacerii, este o pledoarie pentru scriitura vitala, pentru scriitorul militant/scriitoarea militanta. Titlul original exprima mult mai bine acest tip de atitudine: Letters from a War Zone. Scrisorile unui soldat-femeie dintr-un razboi care exista, nu va indoiti de acest lucru!
Biografia autoarei ar merita ea insasi o carte. Cariera de „militant“ si-a inceput-o de la o virsta extrem de frageda; la doisprezece ani era pe strazi, impreuna cu parintii, si cerea legalizarea avortului. S-a casatorit cu un extremist si s-a mutat in Olanda – acei ani au fost de cosmar. Violenta in familie a devenit tema princip