Strict confidenţial
După deliberările din 10 septembrie 2001, când au stabilit cui vor reveni premiile Uniunii Scriitorilor pe anul 2000, membrii juriului au convenit să nu dea publicităţii lista premiilor până în seara decernării lor (17 septembrie 2001). Nu era la mijloc o manie a păstrării secretului, ci dorinţa de a păstra până în ultima clipă caracterul de surpriză al listei, aşa cum se face şi în alte ţări.
Surpriza a fost însă cu totul alta. Chiar a doua zi, într-un ziar din Bucureşti (în redacţia căruia lucrează - printr-o coincidenţă, bineînţeles, nesemnificativă - nevasta unuia dintre membrii juriului), a apărut lista integrală a premiilor.
Ca să nu mai vorbim de faptul că în alte ziare, în alte zile, s-au reprodus fragmente - interpretate tendenţios - din discuţiile în care s-au antrenat membrii juriului pe parcursul procesului de votare.
Dacă ar avea onoare, aceia care n-au păstrat caracterul confidenţial al deliberărilor şi-ar da acum demisia din Uniunea Scriitorilor. Apare însă un paradox: cum să aibă onoare persoane incapabile să respecte o înţelegere?
Ceva care seamănă cu limba română
La unele dintre posturile de televiziune se vorbeşte o limbă română aproximativă. Milioane de telespectatori care urmăresc, de exemplu, Antena 1 aud de dimineaţa până seara sloganul Rămâneţi aproape!, care ar trebui tradus fie prin Rămâneţi pe-aproape!, fie prin Rămâneţi aproape de noi! A spune Rămâneţi aproape! este la fel de nefiresc ca a spune Rămâneţi în mijlocul! în loc de Rămâneţi în mijlocul nostru!
Populara emisiune Vrei să fii miliardar? de la Prima TV şi-a găsit şi ea, de curând, un slogan care nu e în spiritul limbii române: Faci bani din capul tău! Poate Faci bani cu capul tău! Din capul tău poţi să faci bani numai dacă e de lemn şi extragi din el celuloza pentru fabricarea bancnotelo