Theodor IORDANESCU
Fachirii indieni si doctrina lor
Editura Paralela 45, Colectia „Sapientia“, Pitesti, 2001, editie ingrijita si nota introductiva de Vlad Sovarel, 140 p., f.p.
Theodor Iordanescu este un indianist din perioada interbelica, discipol al eruditului Constantin Georgian si avind studii de specialitate in Germania, insa mai putin cunoscut chiar si de cei interesati de acest domeniu. Fachirii indieni si doctrina lor aduna intre copertele sale articole si lucrari publicate in presa vremii, in special in Convorbiri literare si Neamul romanesc literar, dar si materiale inedite aflate in arhiva lui Sergiu-Al. George.
Desi, prin titlul ei, cartea se anunta unitara, aceasta culegere de texte este doar o introducere, nu intr-o doctrina, ci in cultura populara indiana. Gasim aici articole si consideratii nu doar despre fachiri, dar si despre yoghini sau brahmani, de exemplu. Dupa o trecere in revista a unor lucrari stiintifice mai importante ale epocii aparute in Europa si tratind diverse aspecte ale culturii indiene, Theodor Iordanescu dezvolta in urmatoarele articole citeva idei slujindu-se, aproape exclusiv, de cartile populare esentiale ale civilizatiei indiene: Rig-Veda, Mahabharata, Aharva-Veda, Upanisadele etc.
Th. Iordanescu remarca si urmareste, inca de la inceput, uneori modest si cu stingacie, multiple asemanari aspectuale intre cultura indiana si cele crestine (un intreg studiu, Asemanarea intre povesti indiene si romanesti, se ocupa de o serie de elemente comune basmelor, amintindu-ne de monumentalul studiu al lui V.I. Propp), discuta poezia lirica indiana si motivul jocului de noroc, asa cum se oglindeste el in literatura veche indiana. Restituire necesara, citeva articole fiind insa depasite.
In studiul O istorie a tiganilor, poate cel mai izbutit din acest volum, Th. Iordanescu corecteaza o serie de