Carnea se va scumpi cu maximum 5% Majorarea, de la 1 octombrie, a preturilor la carburanti si a tarifelor la energia electrica, ca si impunerea taxei de abatorizare pentru firmele care comercializeaza produse din carne in sistem en-gros, au ca efect cresterea preturilor la toate produsele alimentare si, in special, la carne. "Orice schimbare de pret la utilitatile si produsele folosite in procesul de productie au consecinte asupra pretului produselor noastre. Preturile combustibilului, al gazelor naturale si al energiei electrice se rasfring in pretul de livrare si a carnii produse. Nu am finalizat calculul pentru a vedea ce influenta vor avea in costuri, deci in preturile de livrare, dar cred ca ultimele majorari nu vor afecta prea mult pretul carnii. Acesta va fi influentat mai mult de intrarea in anotimpul rece, cind consumul de energie electrica si gaze naturale al populatiei creste. Noi estimam ca pretul de livrare la carne va creste cu maxim 5%", a declarat Ioan Antoci, directorul Suinprod Roman. Pretul piinii nu este, deocamdata, influentat de majorarea costurilor la carburanti si energie, materia prima ieftina venind in compensarea acestor scumpiri. Tarifele la energia electrica pentru populatie si consumatori industriali au crescut, incepind de luni, cu 3,6%, iar SNP Petrom a anuntat majorarea preturilor la carburanti cu 150-250 lei/litru. Presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie (ANAMOB), Viorel Marin, apreciaza ca este posibil ca preturile la piine si produse de panificatie sa creasca, deoarece influenta in costuri a cheltuielilor cu carburantii si energia este de 1-3%. Presedintele patronatului din industria zaharului, Viorel Negrea, a declarat ca, pentru moment, pretul zaharului nu va creste, intrucit se lucreaza pe stoc. Si pretul uleiului va ramine nemodificat, ponderea acestor cheltuieli in totalul costurilor de product