Industria de tapi ispasitori. Nici o zi fara un accident de munca pare a fi cuvantul de ordine in intreprinderile de stat. O scanteie electrica aprinde gazele acumulate in subteran si peretii minelor se prabusesc. Echipele de ancheta decid ca este vorba despre eroare umana si insinueaza ca minerii a...
Industria de tapi ispasitori
Nici o zi fara un accident de munca pare a fi cuvantul de ordine in intreprinderile de stat. O scanteie electrica aprinde gazele acumulate in subteran si peretii minelor se prabusesc. Echipele de ancheta decid ca este vorba despre eroare umana si insinueaza ca minerii au baut mai mult ca de obicei. Altfel, bautul e firesc, doar exagerarea a dus la catastrofa. Un carlig de macara se desprinde din cablul uzat si striveste un muncitor. Vina este a tanarului care nu avea casca de protectie.
Nici o luna fara o catastrofa naturala, pare a fi cuvantul de ordine la ministerul mediului. Zeci de case din Ocnele Mari au fost inghitite de pamant, dupa ce rezervele de sare din subteran au fost exploatate fara noima, timp de zeci de ani de zile. Catastrofa era previzibila. Localnicii avertizasera autoritatile ca pamantul se scufunda si ca relieful din zona e pe punctul de a se modifica dramatic. Inutil. Peste noapte, oamenii au fost siliti sa plece pe capete, stabilindu-se la rude sau in colibe improvizate. Au parasit case, acareturi, animale si culturi, s-au bejenit de teama catastrofei iminente care a macinat vatra satului. S-a stabilit, ulterior, ca in subsolul comunei se acumulase o perna de gaz care a explodat si a produs surparile de pamant. Ca in multe alte situatii, natura a furnizat alibiul unei crime perfecte. Intreprinderea care a exploatat prosteste subteranele din apropierea comunei, sonda de petrol care si-a dejectat acolo surplusul au fost absolvite de responsabilitate.
Sute de oameni s-au intoxicat in prim