Iuliu POPPER, Constantin Chiru, Basil Assan,Dimitrie si Nicolae Ghica-Comanesti, Sever Pleniceanu, Gregoriu Stefanescu, Emil Racovita, Constantin Dumbrava.
Calatorii extraordinare
CD Press, Bucuresti, 2001,
234 p., f.p.
Prilejuit de sarbatorirea a 125 de ani de la infiintarea Societatii Geografice Romane, volumul Calatorii extraordinare, coordonat de prof. univ. dr. Silviu Negut, de Alexandru Marinescu si de scriitorul Emil Paraschivoiu, reuneste conferinte sustinute, in urma cu mai bine de un secol, in cadrul amintitei societati, in prezenta regelui si a unui auditoriu distins. Conferentiarii sint exploratori binecunoscuti, atrasi de mirajul tarimurilor virgine.
Absolvent al Scolii Politehnice din Paris, Iuliu Popper (1857-1893) a calatorit in Extremul Orient, nu i-au ramas straine Siberia si Alaska si, „stabilit“ in America de Sud, a devenit conducatorul unei expeditii argentiniene in Tara de Foc. Si-a sintetizat concluziile intr-o brosura aparuta la Buenos Aires: Tara de Foc, viata in extremitatea australa a lumii locuite. A fost membru al Societatii Geografice Argentiniene si membru corespondent al Societatii Geografice Romane. In antologia de fata este prezent cu o comunicare din 1887 despre Tara de Foc, trimisa lui V.A. Urechia, presedintele Societatii Geografice Romane, dimpreuna cu un volum de fotografii invelit in piele de foca.
Specialist in geologie si mineralogie, Gregoriu Stefanescu (1836-1911) a participat, ca reprezentant al Romaniei, la 11 congrese geologice internationale care i-au oferit ocazia de a calatori si de a studia mult. Dintre numeroasele sale conferinte, Calatorii extraordinare selecteaza trei: doua, tinute in 1892 – despre Niagara si, respectiv, despre O excursie pe riul Potomac – sint rezultatul cercetarilor pe care le-a intreprins savantul roman cu prilejul Congresului geologic international