Miercuri 10 octombrie, sub impresia atentatelor teroriste din Statele Unite, s-a inaugurat la Frankfurt pe Main cea de-a 53-editie a Tirgului International de Carte. Pentru prima data in istoria celui mai mare tirg de carte din lume, vizitatorii au fost controlati la intrare. Organizatorii tirgului nu au vrut sa contramandeze editia, preferind ca autoritatile competente sa ia masuri aspre de siguranta. Intr-o conferinta de presa, directorul tirgului, Lorenzo Rudolf, a precizat ca o contramandare ar fi insemnat un compromis fata de „terorismul incapabil de dialog“.
In pofida situatiei create in urma atentatelor, la Frankfurt au fost prezente peste 6600 de edituri din 105 tari, intre care si Romania. Numai 37 de edituri au preferat sa se retraga de la acest salon de carte, la care au fost prezentate 500 000 de titluri. Din cele 792 de edituri inscrise din Statele Unite ale Americii, numai 23 n-au venit la Frankfurt. Au mai absentat citeva edituri din Africa de Sud, Australia, Japonia si chiar doua din Grecia, care anul acesta a fost invitata de onoare a Tirgului. Presedintele grec, Constantinos Stephanopoulos, a participat de altfel la inaugurarea festiva, insa nu si cancelarul Schröder, care s-a aflat intr-o vizita fulger in Statele Unite ale Americii.
Anul acesta organizatorii Tirgului au pus un accent deosebit pe asa-numitele publicatii electronice. Totodata, s-au organizat numeroase lansari de carte si peste 2000 de intilniri cu scriitori din intreaga lume, care au citit in fata publicului din creatiile lor. Cea mai importanta festivitate a Tirgului, la care au participat presedintele federal Johannes Rau, cancelarul Schröder si ministrul de externe Fischer, a fost programata duminica 14 octombrie: decernarea Premiului Pacii, acordat anual unui autor de catre Asociatia librarilor germani. Laureatul premiului a fost anul acesta Jürgen Haber