Recentele rapoarte elaborate de Institutul Open Society din Budapesta (parte integranta a Fundatiei pentru o Societate Deschisa, patronate de George Soros) au provocat deja foarte multe discutii. Reamintim, ele privesc modul in care statele candidate la aderarea la UE indeplinesc criteriile politice Copenhaga, materialele date publicitatii saptamina trecuta analizind doua domenii extrem de importante: independenta justitiei si protectia minoritatilor.
Raportul despre minoritatile din Romania
Desigur, in aparenta (dar numai in aparenta), valoarea rapoartelor poate fi trecuta la categoria „si altele“, doua documente in plus care sa se adauge la teancul impresionant care este pus zilnic la dispozitia ziaristilor de catre diferitele organisme europene sau internationale prezente la Bruxelles. Dar nu trebuie uitat faptul ca, in lipsa unei concurente reale reprezentate de vreun organism similar la nivelul societatii civile din Romania, gindurile, aprecierile, sintezele si clasificarile celor de la Open Society din Budapesta, sustinuti de colegii lor romani, printre care amintim cu placere numele doamnei Renate Weber sau al domnului Gabriel Andreescu, sint luate drept ceea ce si sint: unicele documente produse de societatea civila romaneasca in raport cu procesul politic fundamental al aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.
Din acest punct de vedere, autorii textelor in cauza sint primii de blamat pentru toate inadvertentele, confuziile si aprecierile uneori aberante, dar adevaratul blam trebuie sa-i fie adresat clasei politice romanesti in ansamblul sau, care, de atitia ani, priveste cu seninatate valul de injurii care se revarsa asupra Romaniei din asemenea surse ale „societatii civile“. Un exemplu perfect in acest sens il reprezinta Raportul despre minoritatile din Romania, documentul pe care Institutul Open Society l-a pus la disp