Testul Babes-Papanicolau se numeste astfel dupa numele medicilor care l-au initiat. Acest test este, de fapt, un examen microscopic al celulelor, care sint recoltate printr-o metoda simpla, de la nivelul colului uterin. De obicei, apreciind aceasta ca pe un lucru normal, organismul isi inlocuieste celulele care mor cu altele mai tinere. Astfel de celule sint studiate prin testul Papanicolau, pentru a vedea daca exista modificari ale lor, schimbari care pot sa aprecieze aparitia unui cancer de col.
Ce este colul uterin si unde este situat?
Uterul este format din doua parti: corpul uterin, care este situat intre vezica urinara si rect, in zona joasa a abdomenului, in aceasta portiune a uterului dezvoltindu-se sarcina, si colul uterin, partea inferioara a uterului, care este situata in vagin, unde se poate vizualiza foarte usor la un examen cu vulvele. De aceea, recoltarea testului Papanicolau este foarte usoara atit pentru femei, cit si pentru medic, la un examen ginecologic.
Clasificarea testului Papanicolau
Clasificarea testului citotumoral (Papanicolau) este de multe ori confundata cu clasificarea cancerului si, de aceea, multe femei sint speriate, fiind informate gresit, cind vad ca au, de exemplu, Papanicolau tip II, care este normal, confundindu-l cu stadiul II canceros. Testul este reprezentat prin cinci tipuri de clase, in functie de modificarile celulare care apar la microscop: tipurile I si II sint normale, tipul III reprezinta un semnal de alarma, dar nu inseamna cancer, deoarece acest tip III Papanicolau este dat de prezenta unor celule anormale, care apar si cind exista infectii vaginale si ale colului sau inflamatii ale organelor genitale interne. Obligatoriu, acest tip III necesita investigatii suplimentare si prezentarea la un medic ginecolog. Tipul IV si V Papanicolau arata prezenta celulelor cancer