La Magazinul Pensionarilor, kilogramul de salam de vara contine doar 12% carne. Pentru a compensa cresterile preturilor la combustibili si energie electrica, procesatorii de carne baga soia la greu Pentru a nu le scadea vinzarile in urma cresterii preturilor la carburanti si energie, procesatorii de carne au gasit o alta modalitate de a-si rotunji profitul, si anume substituirea unor ingrediente cu altele mai ieftine. Astfel au aparut, pe pietele sucevene, preparate din carne (salam, parizer, cabanos) in care proteina de origine animala a fost inlocuita cu cea vegetala, extrasa din soia. La fabricarea acestor preparate se utilizeaza, din ce in ce mai des, coloranti alimentari sintetici si pentru ca au ambalaje frumoase, de multe ori ochiul cumparatorului se lasa inselat. Un asemenea produs nu are nici un gust iar la prajit se topeste", ceea ce inseamna ca, in respectivul salam, proteina animala a fost substituita cu cea vegetala. Cumparatorul a platit deci salamul cu soia la pret de salam din carne. Pensionari inselati In urma unor sesizari, inspectori din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Suceava au recoltat de probe din diverse preparate din carne, comercializate de SC Practic Comert Strugaru SRL Darabani, la Magazinul Pensionarilor" din Suceava. In urma analizelor efectuate, s-a constatat faptul ca multe dintre produse aveau un continut de proteina animala mult sub limita minima admisa. In salamul de vara, substanta proteica totala era prezenta in procent de 12,77%. Ceea ce inseamna ca dintr-un kilogram de asemenea preparat, doar a opta parte o reprezinta carnea. Directorul DSV Suceava, dr. Vasile Cimpan, ne-a declarat ca, dupa ce s-au recoltat probe din produsele fabricate de catre SC Practic Comert Strugaru SRL Darabani, jud. Botosani, s-a stabilit, in urma analizelor de laborator, ca procentul de proteina animala existent in mezeluri este mult sub STAS-ul