Toamna se numara manualele…
La fel ca la inceputul anului scolar trecut, revista noastra va prezenta, incepind cu aceasta saptamina, noile manuale de limba si literatura româna, de asta data cele destinate elevilor clasei a XI-a. Va fi vorba atit despre cele trei manuale „oficiale“, aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, cit si despre acelea care, desi nu au primit aprobarea Ministerului, au fost redactate in conformitate cu programa scolara si au aparut deja in librarii. Gestul ni se pare cu atit mai necesar, cu cit ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii a stirnit nenumarate controverse, reactiile polemice venind nu doar din partea editurilor sau a autorilor care n-au primit aprobarea Ministerului, ci si din partea unora dintre cei „privilegiati“, precum si a unor profesori de liceu, nemultumiti de tentativa guvernamentala de a limita, in mod arbitrar, posibilitatile de optiune.
Eugen SIMION (coordonator), Florina ROGALSKI, Daniel CRISTEA-ENACHE
Limba si literatura romana. Manual pentru clasa a XI-a
Editura Corint,
Bucuresti, 2001,
288 p., f.p.
Eugen SIMION (coordonator), Florina Rogalski, Daniel Cristea-Enache
Limba si literatura romana Addenda la manualul pentru clasa XI-a
Editura Corint, Bucuresti, 2001,
112 p., f.p.
Manualul coordonat de Eugen Simion si redactat de Florina Rogalski si Daniel Cristea-Enache, aparut anul acesta la Editura Corint, este unul dintre cele trei selectate de MEC. Conceput in concordanta cu structura si cu obiectivele programei aprobate de Minister, manualul este structurat pe sase capitole care urmaresc evolutia dramaturgiei – primele doua – si a poeziei românesti – celelalte patru.
Sint laudabile eforturile autorilor de sintetizare si sistematizare a informatiilor, ca si intentia de a oferi elevilor un instrument de l