La Bucuresti, in zilele de 25 si 26 octombrie, se vor desfasura lucrarile celei de-a doua Conferinte regionale pentru sud-estul Europei, eveniment politic major si semnificativ chiar la nivelul intregii Uniuni Europene, in organizarea Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, in asociere cu coordonatorul special al Pactului de Stabilitate, Bodo Hombach, si cu autoritatile romane. Reuniunea va fi coprezidata de Chris Patten, comisarul european pentru relatii externe, si Johannes Linn, vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala. Cu acest prilej, Comisia Europeana va prezenta un raport asupra Procesului de Stabilizare si Asociere, iar Banca Mondiala si Fondul Monetar International vor prezenta un document de sinteza asupra progreselor economice inregistrate in regiune din momentul initierii Pactului de Stabilitate. Inaintea inceperii reuniunii de la Bucuresti, dl. Bodo Hombach a tinut sa prezinte obiectivele strategice pe care si le propune conferinta, intr-un interviu in exclusivitate pentru ziarul nostru.
- Ce anume asteptati de la Conferinta de la Bucuresti? Prin ce se va deosebi ea de celelalte reuniuni internationale de acest gen?
- Conferinta Regionala de la Bucuresti, care se va desfasura in zilele de 25 si 26 octombrie, a fost gindita pentru a demonstra continuitatea sprijinului politic si financiar pe care comunitatea internationala il ofera procesului de reforme din Europa de sud-est. Iata de ce este vorba despre o conferinta la nivel ministerial. Nu este o conferinta a donatorilor de tip traditional, ci se va constitui intr-un prilej pentru institutiile internationale si pentru ceilalti membri ai Pactului de Stabilitate de a-si prezenta planurile lor de activitati viitoare in regiune, inclusiv angajamentele lor financiare. Conferinta se va concentra pe urmatoarele tematici:
- prezentarea strategiilor Pactului de Sta