De data aceasta ne găsim în chiar patria internetului, unde bazele de date (de linkuri) alcătuite pentru uzul studenţilor, de pildă, depăşesc orice imaginaţie. Numeroase portaluri se vor exhaustive (din punctul de vedere al subiectelor atinse, şi nu al cantităţii de situri antologate) şi copleşesc prin informaţie.
Dacă e să deschidem situl http://vlib.org, The www.Virtual Library, aflăm că iniţiatorul acestui "cel mai vechi catalog internet" (catalog de situri, desigur) este Tim Berners-Lee, "the creator of html and the web itself". Situl încearcă să acopere toate domeniile (agricultură, economie, informatică, educaţie, comunicare şi mass-media, inginerie, domenii umanistice, drept, ştiinţe exacte, sociologie etc.) şi resursele cuprind articole teoretice, baze de date, reviste electronice, cărţi, forumuri de discuţii pe subiecte specializate, enciclopedii, rareori pagini generaliste şi în cea mai mare parte calitatea informaţiei de pe aceste situri este verificată.
Un alt punct de pornire în căutările de informaţie specializată îl reprezintă http://www. sosig.ac.uk, The Social Science Information Gateway, care antologhează situri din domeniul ştiinţelor sociale, economiei şi dreptului, selectate de specialişti în domeniile respective. Subiectele vizate sînt de fapt cu mult mai multe, de la discipline particulare ale economiei la ştiinţele mediului, etnologie, antropologie, geografie, filosofie, psihologie, studii feministe etc., şi în fiecare din ele resursele prezentate sînt cu adevărat impresionante: note de curs, studii, statistici, articole din reviste de specialitate, cărţi, forumuri de discuţii iniţiate de profesori universitari sau de studenţi pasionaţi, enciclopedii, ghiduri etc.
Un alt catalog internet specializat, în ştiinţele educaţiei de data aceasta, este AskERIC, http://ericir.syr.edu, o încercare de a cuprinde tot ce s-a publ