Bohumil HRABAL
Acest oras este in grija comuna a locuitorilor sai
In romaneste de Ondrej Stefanko si Florin Banescu, Editura Ivan Krasko, Colectia de proza centra(sic)-europeana „Travers“ a revistei Oglinzi Paralele, Nadlac, 2001, 56 p., f.p.
Unul dintre cei mai importanti scriitori cehi contemporani, Bohumil Hrabal a scris o opera care uimeste prin vastitatea si varietatea ei si care s-a bucurat de succes oriunde in lume a fost tradusa. Acest oras… este o carte ciudata, dar cit se poate de obisnuita in contextul creatiei lui Hrabal.
Cartea, marturiseste prozatorul, este un compus liber, un colaj de fraze din citeva carti vechi despre sfinti, calugarite si eretici, precum si din depozitii aflate in arhivele tribunalelor sau chiar din intimplari reale de pe strada. Secventele adunate in carte ca un lant de verigi – desi variate tematic, asemanatoare in efect – isi tradeaza astfel usor sursa. Acest fapt nu are insa importanta, totul se estompeaza intr-o imagine de ansamblu surprinzator de unitara. Iata citeva exemple din cartile Evului Mediu: „Isi scria crezul cu singe pe pamint si-n acest/ timp a fost decapitat./ Un dominican“; sau „Calugarita franciscana/ Noua ani a fost usuratica si s-a schimbat,/ cind condusa de ciinii iubitilor sai/ i-a gasit pe acestia ucisi in ripa/ Margaretha di Cortona“ (p. 33). Cartile vechi contin insa si multa poezie sub stratul gros de fapte violente relatate brut, iar decupajele lui Hrabal o asaza cu grija in propriul tablou sub forma unor timide versuri.
Depozitiile de tribunal purtatoare de umor involuntar, datorat inregistrarii defectuoase sau gradului scazut de educatie al inculpatilor, trimit gindul cititorului roman la Caragiale. Hrabal mizeaza pe expresivitatea involuntara a acestor depozitii si simpla lor insiruire confera textului absurdul comic al creatiilor de avangarda. Derizoriul si