•Sapte persoane din orasul Hirlau au fost internate la Spitalul de Boli Infectioase de la Iasi cu diagnosticul toxiinfectie alimentara cu salmonela de tip B, acelasi bacil cu care s-au procopsit si cei peste 200 de bolnavi din Botosani si Suceava •Dupa cum ne-a declarat Irina Mitroi, director adjunct la Directia de Sanatate Publica, acesti pacienti au fost internati initial cu enterocolita acuta, diagnosticul final fiind stabilit in urma analizelor •Pacientii au consumat prajituri de la firma Racopan din Botosani
Salmonela a ajuns si la Iasi dupa ce a facut ravagii la Botosani si Suceava.
Dupa ce, zile la rand, la Botosani au fost semnalate peste 200 de persoane care prezentau simptomele unei toxiinfectii alimentare cu salmonela, in urma consumului unor produse de patiserie ale firmei Recopan, cazuri de acest fel au fost semnalate si in judetul nostru. Firma care este acuzata de a fi scos la vanzare produse de patiserie infestate cu salmonela are un magazin si la Hirlau, judetul Iasi. Dupa numeroasele cazuri de imbolnavire din Botosani, aceasta firma nu a catadicsit macar sa isi inchida magazinele pe care le avea in alte judete. Astfel a fost posibil ca la o saptamana dupa situatia creata la Botosani sa fie descoperite cazuri de toxiinfectie alimentara cu salmonela si in judetul Iasi, la Hirlau.
Primii pacienti care provin din focarul de la Hirlau au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, pe 25 octombrie, insa majoritatea pacientilor au venit in perioada 26-28 octombrie. La Spitalul de Boli Infectioase au fost aduse sapte persoane care prezentau simptomele infestarii cu salmonela de tip B. Dupa cum ne-a declarat dr. Mihnea Hurmuzachi, medic la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, toate cazurile care au fost internate la Iasi prezentau forme usoare ale bolii. Ieri, doar o singura persoana se mai afla internata in spitalul iesean. D