Conditiile de igiena inadecvate, subalimentatia si calitatea dezastruoasa a surselor de apa potabila atat din mediul rural, cat si din cel urban au contribuit la inmultirea cazurilor de diaree. Astfel, daca afectiunile respiratorii sunt obisnuite pentru aceasta perioada, frapeaza numarul neobisnuit de mare al cazurilor de diaree. Zilnic, la Spitalul "Sf. Maria" sunt internati copii ce prezinta simptome ale bolii diareice. De exemplu, o fetita de numai 2 ani a ajuns in stare grava la spital, dupa ce mama i-a dat sa manance gogosari in otet si conserve de legume. "Ceea ce ne ingrijoreaza este numarul mare de cazuri de diaree. Este anormal pentru acest sezon. Numai in cursul zilei de ieri am avut cinci copii cu aceasta afectiune", ne-a declarat medicul specialist grastroenterolog Marin Burlea.
Primele simptome ale bolii sunt febra, varsaturile si scaunele modificate (diareice). La aparitia acestor simptome, medicii recomanda parintilor sa se prezinte la cel mai apropiat cabinet medical. De asemenea, ei recomanda ca acolo unde exista un sugar familia respectiva sa isi procure din farmacii o cantitate de saruri de deshidratare, care se dizolva prin adaos de apa fiarta si racita. Aceasta ajuta la rehidratarea organismului. Pentru limitarea riscului de imbolnavire, trebuie respectate cu strictete regulile de igiena corporala, a alimentatiei si, bineinteles, a imbracamintei. Hrana sugarilor se prepara cu foarte mare atentie si se evita aglomeratia in camerele unde sunt copii. (M.O.)
Conditiile de igiena inadecvate, subalimentatia si calitatea dezastruoasa a surselor de apa potabila atat din mediul rural, cat si din cel urban au contribuit la inmultirea cazurilor de diaree. Astfel, daca afectiunile respiratorii sunt obisnuite pentru aceasta perioada, frapeaza numarul neobisnuit de mare al cazurilor de diaree. Zilnic, la Spitalul "Sf. Maria" sunt internati c