Încercînd să-l prindă la cotitură pe premierul Năstase, opoziţia îl acuză de trădarea intereselor naţionale din cauza noii sale atitudini faţă de Legea statutului. Pentru a nu pica prost partidul de guvernămînt în ochii alegătorilor români din Transilvania, ministrul de Interne Ioan Rus a atacat, recent, la Cluj, politica UDMR.
Nu ştiu în ce măsură alegătorul obişnuit e impresionat de aceste discuţii în care UDMR a devenit cuiul lui Pepelea. Am, de asemenea, serioase îndoieli că discuţiile politice care au avut loc pe tema Legii Bugetului îi sensibilizează pe concetăţenii noştri. Nici măcar disputele privitoare la încheierea tratatului de bază cu Rusia nu par să antreneze interesul opiniei publice.
Românii sînt mult mai preocupaţi de chestiuni care îi ating direct şi cotidian: scumpiri de tot felul, siguranţa personală, stabilitatea veniturilor şi, nu în ultimul rînd, sănătatea.
De mai mulţi ani aceasta e agenda priorităţilor omului obişnuit. Nu vreau să spun prin asta că politica înaltă nu mai stîrneşte interes, dar, prin comparaţie, e mai important ce pui azi în farfurie sau ce vei face la iarnă, decît cea mai tăioasă luptă parlamentară avînd alt subiect.
E aproape un deceniu de cînd iarna a ajuns cea mai importantă forţă de opoziţie din România. Ea acumulează resentimente împotriva Puterii şi tot ea verifică rezultatele politicilor economice din restul anului. În timpul iernii alegătorul îşi pune întrebarea dacă a votat cu cine trebuia şi îşi aminteşte de toate promisiunile pe care i le-au făcut cei pe care i-a pus să-l reprezinte. Iarna e cea care topeşte procentele din sondajele de opinie mai abitir decît orice discurs politic din opoziţie. Tot ea îi face pe cei de la putere să scoată de la naftalină "greaua moştenire", ca pe un palton politic.
Să fie iarna mai rea în România decît în alte ţări foste comuniste?
Rev