Cu infime modificari, incerc aici, pentru prima data, sa dau spre citit un segment din ceea ce, zilnic, ma straduiesc sa ofer, de mai multe luni, spre ascultare, sub titlul Unde ne oprim in Bucuresti, la Radio Romantic. Fac, altfel spus, cu un termen pompos, un exercitiu de „transmedialitate“. O proba. Un eseu.
Luni
Nu sint nici arhitect si nici urbanist. Imi pare si, in acelasi timp, nu-mi pare rau pentru acest lucru. Mi-ar fi placut, pot deci spune, si in acelasi timp nu mi-ar fi placut peste masura sa fiu arhitect sau urbanist.
Ce vreau sa spun? Vreau sa spun ca, mai ales in ceea ce priveste urbanismul, acesta este o meserie, probabil placuta, dar imposibila.
Imi place, doar, orasul. Si imi place, mai presus de orice, orasul Bucuresti, in cunoasterea si degustarea, deci in inventarea caruia ma aventurez, iata, saptamina de saptamina, incercind sa-i atrag si pe altii.
Caci orasul, deci si Bucurestiul, este pe de o parte, dat si, pe de alta parte, el este o simpla cutie cu scule, o simpla lada de unelte: este asa cum il practicam, cum il facem noi. Doar in sens muzeal orasul exista in afara noastra, intangibil muritorilor de rind care sintem... Doar in acest sens el este si are o esenta, o substanta, o permanenta. Dar, mai presus de orice, orasul, deci si Bucurestiul, este, de fapt, un oras virtual: exista asa cum il facem, iar presupusa esenta a lui nu este deloc atit de imuabila precum pare. E intangibila si fragila. Poate fi afectata negativ fara ca ea insasi, la rindul ei, sa ne afecteze (pozitiv), sa ne marcheze.
Orasul poate fi deci usor, foarte usor afectat, transformat, schimonosit sau, dimpotriva, innobilat de modul nostru, colectiv si individual, de a-l gindi si de a-l simti, de a-l parcurge. Noi, locuitorii Bucurestiului, facem, de fapt, Bucurestiul. Indiferent de esenta istorica, arhitecturala si urbanist