La Pascani s-au facut in ultimul timp mari eforturi pentru repunerea in functiune a fabricii de zahar, care astfel s-ar fi alaturat celorlalte sase fabrici de zahar din Romania. S-au reangajat circa 150 de meseriasi, care efectiv au lucrat sapte zile pe saptamana, pentru ca "Nectarul" sa poata fi pornita la cheie in momentul sosirii materiei prime. Zaharul brut, adus cu vaporul din America de Sud in luna octombrie, nu a mai fost adus la Pascani, toata cantitatea fiind descarcata la fabrica din Calarasi din motive inca neelucidate. Gheorghe Ursache, directorul tehnic de la Nectar si Ion Ursulica, liderul de sindicat al intreprinderii, afirma ca muncitorii nu mai au incredere in promisiuni si ca sunt foarte dezamagiti. "Daca inaintea sarbatorilor de iarna vor fi trimisi acasa, nu cred ca cineva ii mai poate opri de la manifestarile sindicale. Mai asteptam si luna noiembrie, dar rabdarea a ajuns la limita", ne-a spus Ion Ursulica.
Banii cheltuiti de unitate pentru piese, materiale, reparatii si intretineri au fost pur si simplu aruncati in vant.
Potrivit Ioanei Dornescu, fost director al FPS Iasi, daca in 1989 functionau 33 de fabrici de zahar in Romania, care asigurau intregul necesar pentru consumul intern, acum, prin politica guvernelor care s-au perindat la conducere, mai functioneaza doar sase fabrici care asigura doar 10% din necesar. Restul se importa pe valuta. Prin aceasta politica paguboasa, sunt descurajati cultivatorii de sfecla de zahar, iar impactul pe orizontala este un dezastru. Numai in zona Pascanilor, unde productia de sfecla este cea mai buna din tara, se cultivau cu sfecla circa 15.000 de ha. Acum se mai cultiva mai putin de 3000 de ha, ceea ce a facut sa scada si numarul de animale crescute de tarani. Si in tarile din Europa de Vest zaharul se obtine in principal din procesarea sfeclei si nu a zaharului brut. Acolo se porneste de