Intre 25-28 octombrie, la Lodz, in Polonia, s-au desfasurat Zilele Studentilor Europeni organizate de Asociatia Studenteasca pentru Integrare Europeana, in cadrul Proiectului Europei Centrale si de Est. Situatia actuala a Europei Centrale si de Est a fost supusa unui examen lucid si riguros. Intrunind reprezentanti din douasprezece tari membre UE, candidate UE si nonaplicante UE si anume Cehia, Estonia, Germania, Iugoslavia, Letonia, Lituania, Polonia, Rom‰nia, Rusia, Slovacia, Ucraina, Ungaria, conferinta a pus pe tapet puncte de vedere geostrategice dintre cele mai diverse. Lodz-ul a constituit un loc emblematic pentru organizarea acestui eveniment, intrucit aici locuiesc si isi desfasoara activitatea oameni de mai multe nationalitati, multiculturalismul fiind nota definitorie a orasului.
Dinamismul lui, consacrat si prin Tarimul Fagaduintei de A. Wajda, a fost sustinut din plin, la sfirsitul acestui octombrie cu soare cu dinti, de atmosfera febrila a discutiilor.
Seminariile tinute au atins intregul spectru al problematicii integrarii europene. Astfel, ele au tratat rolul tarilor din Europa Centrala si de Est in Uniunea Europeana de miine, raportul dintre avantajele si dezavantajele intrarii in UE, viitorul UE in contextul global (federalism sau grup de state independente), legea muncii si adaptarea sa la economia europeana, politica educationala, procesele constitutionale, politica comunicationala (rolul si problemele ei in procesul de integrare), politica regionala si impactul ei asupra integrarii vecinilor, politica externa si de securitate comuna, politica culturala, colaborarea in domeniul justitiei si al afacerilor interne (proiectul Third Pillar), situatia intreprinderilor mici si mijlocii.
Cei prezenti la Zilelor Studentilor Europeni au fost de parere ca dupa 11 septembrie 2001 s-au impus atit noi sarcini, cit si noi per