In circa o luna, o fundatie nationala va incepe demersurile pentru pregatirea specialistilor romani in certificarea produselor bio. Societatea Fructex Bacau practica acest sistem de agricultura de acum opt ani. Culturile de catina bio umplu buzunarele agricultorilor cu valuta Piata romaneasca a produselor agricole se afla in fata unei revolutii fundamentale care va ne va intoarce, hotarit, cu fata catre mama natura. Romanii sint pe cale sa se alinieze, si din acest punct de vedere, la conduita europeana, proprie acum numai lumii civilizate, care a constatat, cu stupoare, ca supraproductia agricola obtinuta din tehnologii avansate este daunatoare. Vestul civilizat practica si in momentul de fata un sistrem de agricultura superintensiva, bazat pe productii fizice fara precedent, bazat pe chimizare si inginerie genetica, domenii pentru care s-au dezvoltat industrii pe masura. Civilizatia de consum a ajuns, insa, la concluzia banala ca produse le de chimizare intra usor in plante, apoi in carnea animalelor si, de aici, in organismul uman. Impotriva chimizarii si a ingineriei gentice au aparut curente puternice de respingere. Tot Occidentul a gasit, insa, si cel mai simplu remediu: intoarcearea la natura, la produsele naturale. Pentru ca adeptii acestei solutii vor, insa, sa stie exact ce baga in gura, au creat institutii oficiale de certificare a productiilor biologice, fara de care un produs, oricit de natural, nu are nici o sansa pe piata. Romania este considerata o tara cu un potential urias in productia biologica. Lipsa organismelor de certificare face, insa, viata grea producatorilor. O parte din acest potential este dat flora spontana, de zonele izolate de "binefacerile" civilizatiei, dar si de saracia care lipseste agricultura romaneasca de tratamentele fitosanitare adecvate. Pentru a contracara aceste tare, de citiva ani au aparut si la noi eforturi pentru a prom