Salau cu sos de portocale si buseuri cu nuci
Pentru ca de cateva zile am intrat in postul Craciunului, ce-i drept, fragmentat cu cateva "dezlegari la peste", ne-am decis sa va oferim pentru aceasta saptamana o reteta mediteraniana, care merge de minune cu un desert frantuzesc.
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii marii au fost mari admiratori ai preparatelor din peste, asa ca aceasta reteta contine pe langa portocale, lamai, condimente, cartofi, margarina si o portie apreciabila de file de salau. Combinatia portocale - peste, desi destul de ciudata, este de-a dreptul savuroasa. Pe un pat de felii de portocale si lamai se aseaza fileul de salau condimentat si un cubulet de margarina. Toate ingredientele se invelesc mai apoi cu o folie de aluminiu, dupa care se tin pe gratar, nu mai putin de 15 minute. Este de preferat ca mancarea sa fie consumata foarte fierbinte, pentru ca sosul rezultat din sucul de citrice sa nu isi piarda calitatile. Cea mai potrivita garnitura o constituie cartofii natur. Sa nu va lipseasca Feteasca Alba demi - dulce, sora, de nedespartit, a salaului. Si pentru ca nu este bine ca dupa un preparat atat de exotic sa urmeze un desert neaos romanesc, seara poate fi incheiata cu buseuri cu nuci, o prajitura cu aluat din foetaj. Nu va trebuie decat faina, unt, otet, sare, oua, miez de nuca, zahar si esente. Secretul prajiturii consta in siropul preparat din zahar si glucoza, dizolvate in apa, peste care se adauga vanilina si coaja de lamaie data pe razatoare. Dupa o perioada de post marcata de retetele culinare specifice, Restaurantul "Orizont", situat in vecinatatea vechii Curti Domnesti, va invita sa incercati preparate traditionale romanesti pentru Sarbatorile de Iarna, in cadrul mesei de Revelion pe care o organizeaza. Nu va costa decat 875.000 de lei iar de buna dispozitie se va ocupa orchestra condusa de Laurentiu Coc