Dupa mai multe aminari, la inceputul saptaminii trecute presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a gazduit la Palatul Cotroceni o intilnire-dezbatere cu „activul din cultura“: conducatori de uniuni de creatie, de fundatii, de teatre, muzee, edituri s.a.m.d.
Reuniunea a fost consecinta unei anterioare primiri de catre presedinte a reprezentantilor Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori – ANUC si a avut drept scop cautarea unor cai legislative si administrative prin care statul sa sprijine cultura. Au fost prezenti primul ministru ministrul culturii, al educatiei, al finantelor si al comunicatiilor. Nu s-au prea gasit solutii, premierul explicind ca scutirile de taxe, pensiile de merit si alte asemenea idei minunate nu sint realiste.
Explorarea problemelor va continua. Mai jos – o opinie la tema…
Am urmarit relatarile de presa despre intilnirea de la Cotroceni, din ziua de 19 noiembrie, a presedintelui tarii cu reprezentanti ai culturii si ai administratiei culturale romanesti. N-am inteles nimic din aceste relatari. Ce a moderat presedintele acolo? Inca o dezbatere de rutina? Am bifat-o si pe-asta! Sa nu mai spuna oamenii culturii ca nu s-a intilnit presedintele cu ei!
In fond, presedintele nostru nu are drept de initiativa legislativa, potrivit Constitutiei. Ce ar putea el rezolva in contextul actualei crize majore din administrarea resurselor pentru cultura? Intrebari la care relatarile din presa au adaugat si mai multa ceata.
Am fost curios sa aflu detalii pe care stirile de presa nu le-au scos la iveala. Nu erau detalii. Asta e surpriza cea mare. Erau principii. Intilnirea de la Cotroceni fusese pregatita de o echipa de functionari prezidentiali. Dar principiile lor de lucru au fost cele ale Comunitatii Europene. In fapt, resursele comunitare distribuite proiectelor culturale sint bugetare, nu sint private.