Numarul din noiembrie al The Times Literary Supplement propune o tematica inspirata si binevenita in contextul politic mondial actual: Religion or rhetoric?
Sub titlul Jewish experiences in Europe and Asia, Bernard Wasserstein trece in revista citeva studii deosebit de interesante care dezbat problematica evreiasca in Cehia, Austria, India si China. Brian Barry semneaza cronica Isaiah, Israel and tribal realism in care aduce serioase obiectii ultimelor carti semnate Isaiah Berlin, culegeri de cronici, articole jurnalistice, amintiri si portrete lapidare ale unor persoane disparute de care a fost intr-un fel sau altul legat. Convingerile filozofice ale lui Isaiah Berlin stau in centrul dezbaterilor a citiva eseisti publicate sub titlul The Legacy of Isaiah Berlin.
In The poet and the religious pore, Angela Leighton reproseaza lui Denis Donoghue ca in cartea sa despre T.S. Eliot, Words alone, face apologia ideii de christian criticism fara a pune problema antisemitismului poetului.
Un extrem de interesant eseu despre acel privace space dintr-o carte in care autorul aduce multumiri persoanelor si institutiilor care au influentat si sustinut material, sentimental sau intelectual demersul scriitoricesc este semnat de Mark Bauerlein. De citit pina la ultimul cuvint pentru a vedea „what acknowldgements pages say about academic life“.
Sectiunea Fiction se deschide cu cronica extrem de favorabila la recentul volum de povestiri al scriitoarei canadiene Alice Munro. Cartea se anunta de referinta in cadrul creatiei autoarei. Asteptam si noi traducerea.
Alte cronici de carte interesante la o autobiografie a fostului director general al MI 5, un studiu despre politicile tribunalelor de crime de razboi sau despre cinematograful in era digitala.
Un numar bogat si variat, cu multe lucruri de retinut.
Numarul din noiembrie al Th