Teoreticiana
Moira Gatens a predat cursuri de feminism şi filosofie la cîteva universitaţi australiene importante (Universitatea din Sydney, Universitatea Macquarie, Universitatea Naţională a Australiei) şi este, în lumina celor scrise în cartea ei din 1991 cu care Editura Polirom îşi deschide colecţia "Studii de gen", o feministă moderată - în contextul larg al feminismelor existente. Feminism şi filosofie, aşa cum titlul lasă să se ghicească, este o carte care cercetează modul în care teoriile filosofice oferă uneori fundamentul conceptual pe care se clădesc prejudecăţile de gen - vizibile la nivel social şi politic; modul în care aceste teorii filosofice (deloc inocente şi neutre faţă de distincţia masculin-feminin) au putut influenţa scrierile primelor feministe (de la Mary Wollstonecraft cu răspunsul ei la Emile a lui Rousseau, A Vindication of the Rights of Women - 1792, pîna la Simone de Beauvoir şi la influenţele existenţialiste din Al doilea sex etc.); şi desigur măsura în care este posibil să se "completeze" filosofia "masculină" - dacă nu misogină - de pînă acum cu experienţele femeilor.
"Moderaţia" de care vorbeam se vede şi din aceea că Moira Gatens nu se aliniază tendinţei anumitor feministe americane radicale (V. Solans, Mary Daly etc) de a construi o filosofie cu totul separată, centrată pe experienţa ontologică feminină, deşi apreciază unele dintre ideile popuse de acestea. Gatens respinge, dealtfel, orice astfel de "separare" a experienţelor feminine şi masculine: nu e necesar să facem exact greşeala pe care o incriminăm. Trebuie însă ca acolo unde femeile sînt, într-un fel sau altul, defavorizate, acest lucru sa fie recunoscut, analizat şi corectat.
Nu filosofii, misogini sau nu, se află sub lupa cercetătoarei australiene, ci teoriile filosofice care, în timp, s-au dovedit de mare importanţă în restructurările succe