Antoaneta TANASESCU
Proiecte universitare – Personaj/e; Retorica negatiei si a contestatiei: procedee, circumstante, urmariri; Anatomia dramaticului; Unde sint manierele de altadata?
Editura Universitatii din Bucuresti, 2001, 144 p., 57.000 lei
Nu cred ca gresesc cind spun ca studentii Facultatii de Litere asteptau de mult timp o carte, fie si alcatuita pe tiparul unui curs, de la prof. Antoaneta Tanasescu. Iata ca ea a aparut si, sub titlul nepretentios Proiecte universitare, aduna intre copertile ei rezumatele binecunoscutelor si frecventatelor cursuri pe care A. Tanasescu le sustine de citiva ani la facultatea mai sus amintita: Personaj/e si Retorica negatiei…, precum si alte doua proiecte didactice inedite si extrem de interesante care, probabil, isi vor racola inca de pe acum studentii.
Dar de ce rezumate? A. Tanasescu isi exprima, in primul rind, dorinta de a-i motiva pe studenti sa se apropie de aceste cursuri incurajindu-le eventualele contributii personale: „sa beneficieze de o oferta, dar, nu de putine ori, sa o determine caci se intimpla ca profesorii sa preia sugestii de la cei tineri“ (p. 9). Un alt argument nerostit insa, ar putea fi acela de a preintimpina folosirea cursului integral tiparit pe post de manual, fapt care ar reduce considerabil farmecul dialogului si al schimbului de idei.
Constienta insa ca „in cazul cartii cit si al rezumatului, ceva se pierde iremediabil“, Antoaneta Tanasescu concepe aceste rezumate ca pe niste invitatii ispititoare in sala de curs, acolo unde exista posibilitatea impingerii limitelor in directii variate, a gindirii libere, a digresiunilor si a fanteziei constructive. Cursul universitar tiparit aspirind la libertatea operei deschise, iata o subtila si binevenita pledoarie pentru o schimbare mai mult decit necesara in spatiul academic ramas in prea multe privinte incremenit i