Am arătat în ,,România literară" nr. 2/2001 că Ioan Alexandru a fost invitat adeseori să conferenţieze la Blaj sau să participe la prezentarea şi lansarea unora din cărţile sale. Invitaţiile le făceam de obicei în scris; în aceste scrisori îi solicitam uneori scurte interviuri, sau o recomandare pentru a fi primit în Uniunea Scriitorilor - Filiala Braşov.
În iunie 1977 mă vestea de apropiata apariţie a volumului Iubirea de Patrie pe care ar vrea să-l prezinte şi la Blaj, scuzându-se, că din lipsă de timp, nu-mi poate răspunde la toate scrisorile pe care i le adresez.
Iubite Ioan Buzaşi
De la Blaj am plecat imediat spre satul meu şi, n-am ştiut că viu decât cu o zi înainte. De scris nu vă scriu cum îmi scrieţi din lipsă de timp. Sunt foarte solicitat din toate părţile şi zac scrisori fără răspuns de ani pe masă. Acesta-i singurul motiv al tăcerii mele că trebuie să vorbesc şi altora. Când va apare Iubirea de Patrie aş veni să dau autografe la Blaj. Asta cred că va fi mai în toamnă.
Cu toată dragostea şi prietenia
Ioan Alexandru
Scrisoarea are şi un post scriptum: ,,Reformulaţi întrebările conform răspunsului dacă socotiţi potrivit" I.A., pentru că în aceeaşi epistolă îi trimisesem un chestionar cu privire la revistele şcolare, la studiul lui Eminescu în şcoală şi la stimularea creaţiei poetice a elevilor:
1. De curând aţi publicat în revista ,,Flacăra" o frumoasă evocare a anilor de şcoală din comuna transilvană Mihăieşti şi a profesorului de română Ilie Butoi. Evocarea aceasta mi-a amintint de povestirea lui Sadoveanu, Domnu' Trandafir prin căldura şi fiorul evocării. Acestui profesor datoraţi pasiunea pentru literatură?
2. Când aţi debutat, ca elev de liceu sau ca student? V-am ruga să evocaţi pe scurt cenaclurile prin care aţi t