Ar fi greu de găsit astăzi simbol mai elocvent şi concentrat istoric mai trist decît aceste trei litere, G-O-A. Reprezintă un rezumat de civilizaţie; dar oamenii trec de obicei pe lîngă el fără să-l bage în seamă.
Cînd Portughezii au început edificarea, neaşteptată şi rapidă, a Imperiului lor Colonial, una dintre primele provincii descoperite, ocupate şi administrate a fost Goa. (Era să spun şi ,,civilizată", dar mă opresc la timp). La mică distanţă de locul unde urma să se înalţe măreţul oraş luso-indian, debarcase în anul 1498 Vasco da Gama: după ce ocolise, cel dintîi, Africa pe la extremitatea ei sudică, descoperea drumul spre Indii, oferind Europei accesul la o Nouă Lume. Şapte decenii mai tîrziu, aventura supraumană a Portughezilor şi a marelui lor Căpitan intra în memoria omenirii prin epopeea naţională scrisă de Camões, Lusiada; aici, descoperirea Indiei era ridicată la rangul de mit, iar aventura lui Vasco da Gama - la proporţiile de simbol al aventurii umane pe acest pămînt. Goa, provincia portugheză din India, Vice-regat şi prima tentativă reuşită de europenizare a Asiei, s-a putut mîndri timp de patru secole că a fost sursă a Lusiadei.
S-au împlinit zilele acestea 40 de ani de cînd, fără alt motiv decît cel ideologic şi fără preaviz, trupele indiene năvăleau şi ocupau Goa într-o singură noapte, integrînd-o Indiei; evident, garnizoana portugheză, simbolică, nu s-a putut opune uriaşei armate a unei ţări care numără astăzi un miliard de locuitori.
În acea vreme, India, una dintre patroanele socialismului de lume a treia, vajnică luptătoare contra ,,imperialismului" occidental, se ghida politic după o doctrină nebuloasă şi bizară, pe care am putea-o numi retrospectiv un fel de ,,budism-leninism"; în fapt, ea făcea politică pro-moscovită. Invadarea provinciei Goa a fost prin urmare salutată de Kremlin, ca şi de Bucureştiul epocii, dr