La-nceput de an, o ce veste: a aparut pe piata un Dictionar de dans semnat de un domn din Cluj, pe nume Alexandru Iorga. Dictionarul are 347 de pagini si a fost scos de Editura Dacia, in Colectia „Arte“, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor.
Dictionarul este scris foarte frumos (vezi mai jos, nota 7). Acest lucru reiese inca din Cuvintul inainte, unde autorul ne arata cit de importanta este Arta (in comparatie cu Viata) si cit de veche este Arta Dansului; citez:
„«Ars longa, vita brevis.» Da, arta dureaza. Si arta dansului – dureaza de mult. Apare o data cu primele respiratii umane pe aceasta planeta. Si, cu siguranta, se danseaza si s-o fi dansat si pe alte planete pe care Atotputernicul Arhitect le-a inzestrat cu fiinte rationale. Si se va termina... Dumnezeu stie cind! Intrucit despre sfirsitul lumii stie numai Dumnezeu. In consecinta, in aceasta lucrare, ne vom ocupa numai de manifestari coregrafice de pe Terra... deocamdata!“
Dl Iorga este modest; in consecinta credem, dimpotriva, ca Dictionarul... dumisale se ocupa tocmai de acele „manifestari coregrafice“ din afara Terrei, intrucit:
1. Un mare coregraf-dansator contemporan, Merce Cunningham, nu apare deloc in Dictionar; Merce Cunningham locuieste in SUA, Terra, de mai bine de 80 de ani si de el a auzit oricine are o cit de mica legatura cu dansul ultimilor 60 de ani; in aceeasi situatie se afla citiva coregrafi/dansatori straini (Alvin Ailey, Pina Bausch, Carolyn Carlson, Régine Chopinot, Michael Clark, Patrick Dupond, Bob Fosse, Josef Nadj, Wayne Sleep, Twyla Tharp, Hans van Manen etc. etc.) sau romani (Miriam Raducanu, Gigi Caciuleanu, Raluca Ianegic, Sergiu Anghel, Adina Cezar, Liliana Iorgulescu...), care au activat pe Terra in ultimii 40 de ani si pe care „respiratia“ extraumana a acestui Dictionar nu ii cuprinde.
2. Maurice Béjart, alt mare coregraf-