Universitatea Alexandru Ioan Cuza•Anul 2001 a fost, atat pentru invatamantul romanesc , cat si pentru cel iesean unul plin de zbucium, de dezamagiri si de nemultumiri.
Greve inutile ale profesorilor
In ciuda faptului ca actuala guvernare a considerat invatamantul romanesc una dintre principalele sale prioritati, atat la nivel national, cat si la nivel local cuvantul de ordine a fost "nemultumire". Inca de la sfarsitul lunii august a acestui an, profesorii criticau noua grila de salarizare propusa de catre cei din Guvern, conform careia, un profesor universitar cu 40 de ani de vechime urma sa primeasca 6.800.000 de lei. La acea data, Dumitru Oprea, rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" era de parere ca noua grila de salarizare urma sa bulverseze intreg invatamantul Universitar, aceeasi grila aparand in ochii profesorilor drept "o slabiciune" a guvernantilor.
Noul proiect al Legii salarizarii a starnit nemultumire, nu numai in randul conducerii Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi, ci si in Biroul Executiv al Consiliului National al Rectorilor (CNR) si in cel al Federatiei Nationale Sindicale (FNS) Alma Mater. Conform noii grile, in salariul de baza era inclus si sporul de stress, in valoare de 15%. In opinia Rectorului Oprea, singurii care ar fi avut beneficii ar fi fost doar cei care presteaza activitati in mai multe locuri. Din cele mentionate la acea data in comunicatul emis de catre CNR si FNS Alma Mater, noua decizie "starneste o profunda nemultumire in legatura cu desconsiderarea pozitiei sociale a cadrului didactic universitar, asa cum rezulta din acest proiect. In urma aplicarii legii mentionate, vor aparea o serie de consecinte previzibile si imprevizibile pentru sistemul national de invatamant, care ar putea fi pus, in scurt timp, intr-o acuta criza de cadre didactice universitare".
Intrunire la nivel