Lumea crestin-ortodoxa sarbatoreste astazi Inainte Praznuirea Botezului Domnului sau Ajunul Bobotezei, cum este cunoscuta aceasta zi in popor.
In Ajun, fetele isi vad ursitul
Lumea crestin-ortodoxa sarbatoreste astazi Inainte Praznuirea Botezului Domnului sau Ajunul Bobotezei, cum este cunoscuta aceasta zi in popor. Ajunul Bobotezei este prima zi in care se tine post, dupa doua saptamini in care s-a mincat numai de dulce. Fetele tin post pentru a se casatori si pentru a avea noroc. O vorba din batrini spune ca Ajunul Bobotezei este cea mai geroasa zi a anului. Se spune ca in aceasta zi ouale de corb plesnesc de ger, iar puii vad lumina zilei. Ajunul Bobotezei anunta si incheierea Sarbatorilor de iarna, ultima dintre acestea fiind Soborul Sfintului Ioan Botezatorul care se serbeaza pe 7 ianuarie.
In Ajunul Bobotezei, preotii vin cu botezul in fiecare casa. Fetele care postesc pentru a-si vedea ursitul cer preotului o crenguta din busuiocul inmuiat in agheasma cu care se stropeste casa si pun margele linga prag pentru ca preotul sa treaca peste ele. Pina la iesirea preotului din casa, fetele iau margelele de linga prag, considerind ca astfel li s-au dezlegat cununiile si vor putea sa se casatoreasca.
Ajunul Bobotezei are si semnificatii magice. In aceasta noapte duhurile rele umbla nestingherite cautind sa se razbune inainte de Botezul Domnului. La miezul noptii, vrajitoarele acumuleaza puteri malefice. Se mai spune ca in Ajunul Bobotezei se poate ?citi? viitorul in oglinda, tot printr-un ritual satanic.
In Ajunul Bobotezei, credinciosii care, dupa o zi de post, vor cere prin rugaciune raspuns la anumite intrebari, il vor primi prin revelatie sau prin gura duhovnicului. Ajunul Bobotezei este o zi care defineste anul din punct de vedere meteorologic. Daca ploua in aceasta zi, batrinii spun ca tot anul va fi ploios.
6 ia