Din aceasta luna, statul a decis desfiintarea monopolului asupra alcoolului. Prin intermediul acestei masuri a disparut practic controlul efectuat de stat asupra tranzactiilor cu alcool dintre producatori si comercianti, dar si cel care avea drept scop evidenta platii accizelor. In cursul anului anterior, cand a fost in vigoare monopolul asupra alcoolului, statul nu se mai afla in situatia de a astepta ca firmele sa-si plateasca accizele, deoarece in momentul efectuarii tranzactiilor cu alcool, sumele reprezentand accizele erau retinute automat.
Potrivit vechiului sistem, statul, prin intermediul directiilor generale de finante din judete, cumpara alcoolul de la producatori urmand ca apoi sa il vanda mai departe comerciantilor. In momentul in care alcoolul ajungea deja la comerciant, statul se afla in situatia de a restitui producatorilor costul alcoolului, iar la bugetul de stat se puteau vira accizele. Potrivit noilor reglementari, accizele se vor plati la bugetul de stat asemenea oricarui alt fel de impozit, nemaiexistand un regim special al acestora. Desi vor fi introduse majorari de intarziere si penalitati pentru firmele care nu vor achita la timp accizele, acestea nu vor fi un impediment pentru societati de a-si achita cu intarziere sau chiar deloc aceste datorii. Prin urmare, in perioada urmatoare, majoritatea conducerilor directiilor generale de finante din tara se vor lamenta de sumele impresionante pe care agentii economici le datoreaza bugetului de stat drept accize.
Singura "urma" de control care a mai ramas in privinta tranzactiilor de alcool o constituie o persoana din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice delegata la producatorii de alcool, care va supraveghea aceste operatiuni. "Pana acum, aveam acciza in mana deoarece prin intermediul nostru se efectuau toate operatiunile cu alcool. In perioada urmatoare, nu