A trecut un an de la ultimul nostru interviu. Suntem pe cale de a crea o mica traditie: sa vedem ce s-a mai intamplat cu tara noastra in anul care tocmai a trecut.
Da, am vorbit data trecuta la 11 ani de la "revolutie", ceea ce poate ne-a introdus intr-o anumita simbolistica: 11 este un numar semnificativ pentru ciclul solar, 12 este legat de ciclul zodiacal etc. Pe de alta parte, pe langa raportul presedintelui despre starea natiunii, in 2001 a aparut raportul primului ministru pe aceeasi tema si in acelasi stil. Ambele, instantieri ale discursului numit de Aristotel "epidictic": exercitii festive de lamurire a celor deja lamuriti.
Asadar, de ce nu si raportul nostru?
Formula se socializeaza... Numai ca noi ne vom pastra spiritul critic.
11 septembrie 2001 pentru Romania
Vreau insa, inainte de orice, sa comentati evenimentele din 11 septembrie.
11 septembrie este un eveniment prea complex pentru a fi expediat intr-o conversatie. Sunt totusi cateva aspecte specifice Romaniei pe care as vrea sa le relev. Romania se afla intr-o perioada critica si, pe langa deficitul sau de imagine cronic, a avut de reglat in cursul anului 2001 mai multe chestiuni delicate: legea statutului maghiarilor, reluarea discutiilor tratatului de baza cu Rusia si, bineinteles, discutia tot mai concreta pe marginea integrarii euro-atlantice. Scadentele se apropie: pentru extinderea NATO, decembrie 2002, cand vom afla oficial cum stam geopolitic; pentru Uniunea Europeana, 2004, cand admiterea candidatilor merituosi ne va trezi brutal din reveriile noastre geografico-simbolice. Pe acest fundal, Romania a incercat sa scoata maximum de profit din 11 septembrie 2001. Diplomatia romana, mai vizibila gratie coincidentei mandatului OSCE, a folosit socul produs de tragicul prilej pentru a organiza o conferinta la Bucuresti privind terorismul international si, ma