Cersetorii din tarile Uniunii Europene sint placut surprinsi de usurinta cu care conationalii lor scot in ultima vreme maruntisul din buzunare pentru a scapa de vechile monede nationale, dar au primit si primele pomeni in maruntis de euro.
Euro-pomeni
Cersetorii din tarile Uniunii Europene sint placut surprinsi de usurinta cu care conationalii lor scot in ultima vreme maruntisul din buzunare pentru a scapa de vechile monede nationale, dar au primit si primele pomeni in maruntis de euro. In Berlin, cersetorii au remarcat o crestere semnificativa a donatiilor din partea trecatorilor dupa introducerea monedei unice europene.
Cutia milei
Preotii catolici din Franta isi pun problema cit de marinimosi vor fi in continuare credinciosii care dadeau pentru pomana saracilor traditionala suma de zece franci, ceea ar insemna 1,5 euro. Prelatii se intreaba nelinistiti daca oamenii vor pune in cutia milei unul sau doi euro. Situatia este destul de delicata pentru Biserica Catolica deoarece, daca enoriasii aleg sa inlocuiasca cei 10 franci cu un euro, aceasta importanta sursa? de venituri va scadea cu 30 la suta.
Euro-bacsisul
Barmanii si ospatarii din Franta au motive sa fie suparati, pentru ca lansarea euro a antrenat dupa sine micsorarea dramatica a bacsisurilor, clientii ezitind in fata noilor monede a caror valoare nu o cunosc prea bine inca. De frica sa nu lase prea mult, multi prefera sa se ridice de la masa fara sa mai dea bacsis.
Rotunjire cu nesimtire]
Trecerea la moneda unica a permis unor comercianti sa majoreze simtitor preturile. Spre exemplu, in Finlanda, dupa adoptarea euro, o parte din produsele si serviciile de baza s-au scumpit cu aproape 20 la suta, comerciantii rotunjind preturile fara jena. In Franta, metoda rotunjitului se face simtita mai ales in talciocuri, unde negustorii nu sint dispusi sa piarda