•Cancerul de plamani si bolile cardio-vasculare au rapus in ultimii zece ani nu mai putin de patru magistrati de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi •Numai doi procurori au apucat sa iasa la pensie dupa 1989
Dupa decembrie 1989, fenomenul infractional la nivelul intregii tari a crescut semnificativ, ajungandu-se astfel la dublarea si chiar triplarea numarului de dosare penale aflate pe mesele anchetatorilor ieseni. Volumul mare de munca le-a creat cu timpul mari probleme de sanatate procurorilor. Acestia s-au vazut in situatia de a ancheta, pe banda rulanta, in decursul a zeci de ore saptamanal, mii de suspecti sau de infractori.
Interogatoriile interminabile, care uneori s-au desfasurat si in miez de noapte, sau la primele ore ale diminetii, le-au provocat ulterior mari probleme de sanatate anchetatorilor. Dornici sa se afirme profesional sau chiar din entuziasm, unii dintre procurori au incercat sa ignore oboseala si stresul generate de munca "sub presiune". Multi dintre magistrati au contactat boli grave, iar in ultimii zece ani patru dintre acestia, buni profesionisti si cu o cariera de invidiat, nu au mai apucat sa se bucure de pensie alaturi de familie. Printre cei care nu mai sunt printre noi se numara reputatii magistrati Mihai Ulianov, Stelian Dospinescu, Elena Necula si Gheorghe Botez, toti activand la Parchetul de pe langa Curtea deApel Iasi. Magistratul Gheorghe Botez a fost dupa decembrie 1989 primul procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel. Doi procurori ieseni au reusit sa treaca peste toate obstacolele vietii profesionale si sa fie alaturi de familie, dupa decizia de pensionare. Magistratii Mircea Gradinaru si Anghel Alexandru si-au continuat si dupa pensionare activitatea, insa in alte domenii.
Procurorii ieseni sunt constienti de riscurile pe care le implica aceasta meserie. Unii