Comisia Europeana a dat publicitatii ieri, la Bruxelles, datele privind etapa actuala in care se afla procesul de negociere dus de fiecare dintre tarile candidate la aderarea la UE. Pentru noi, situatia arata astfel: au fost inchise doar noua capitole de negocieri, se afla in stadiu de discutie alte opt si mai trebuie sa fie deschise 14 capitole.
Aceasta face ca, in prezent, sa fim cu mult in urma penultimei tari de pe lista, Bulgaria, care a inchis 14 capitole, mai are in discutie 13 si nedeschise doar patru. Tarile din grupul fruntas au performante cuprinse intre un maximum indeplinit de Slovenia (26 de capitole inchise, trei in discutie si doua inca nedeschise), urmata de Ungaria, Republica Ceha si Cipru (24 de capitole inchise, cinci in discutie si doua urmind sa fie deschise in viitor), apoi Letonia si Lituania, cu 23 de capitole inchise, Slovacia, cu 22 de capitole inchise si, in final, Estonia si Malta, cu cite 20 de capitole inchise. Situatia aceasta explica natura deciziilor luate la Laeken privind nominalizarea grupului de zece tari ca fiind posibil sa adere in 2003, pentru a lua parte la procesul alegerilor europene din 2004 si, pe de alta parte, justifica urgenta cu care Romania ar trebui sa intensifice procesul de recuperare a intirzierilor daca vrea sa se tina de angajamentul de a devansa, eventual, data anuntata pentru integrarea tarii noastre in UE. Comisia Europeana a dat publicitatii ieri, la Bruxelles, datele privind etapa actuala in care se afla procesul de negociere dus de fiecare dintre tarile candidate la aderarea la UE. Pentru noi, situatia arata astfel: au fost inchise doar noua capitole de negocieri, se afla in stadiu de discutie alte opt si mai trebuie sa fie deschise 14 capitole.
Aceasta face ca, in prezent, sa fim cu mult in urma penultimei tari de pe lista, Bulgaria, care a inchis 14 capitole, mai are in discutie 13 si nede