La conferinta de presa desfasurata ieri la sediul DGPC, seful acestei institutii a prezentat un bilant al activitatii pe 2001 si perspectivele pentru 2002. In topul acestei activitati au stat demersurile DGPC in vederea prevenirii abandonului de familie, fiind rezolvate favorabil 2700 de dosare, performanta care plaseaza Iasul pe prima pozitie la nivel national. Politica DGPC este in sensul dezinstitutionalizarii unui numar cat mai mare de copii, anul trecut fiind scosi din regim de plasament in centre un numar de 815 de internati.
Principalul efect al dezinstitutionalizarii il reprezinta disponibilizarea unui numar cat mai mare de angajati ai centrelor, care, prin plecarea copiilor, raman fara obiect de activitate. Pentru 2002, in intentia DGPC este scoaterea din regim de plasament a unui numar de cel putin 600 de internati, ceea ce va provoca disponibilizarea in cursul acestui an a unui numar de peste 200 de angajati. Acestora li se va oferi optiunea de a deveni asistenti maternali profesionisti, salariati ai DGPC, insa Penciuc considera ca foarte putini vor accepta. "In cursul anului 2001 am disponibilizat foarte multi angajati ai centrelor de plasament, carora le-am oferit posibilitatea de a accepta copii in regim de plasament, ca asistenti maternali. Foarte putini au acceptat, unul din motive fiind, probabil, remuneratia", a declarat seful DGPC.
Precizam ca acesti asistenti maternali primesc o leafa echivalenta cu cheltuielile lunare pentru un copil internat intr-un centru de plasament, adica putin peste 2 milioane lei. In acest an Penciuc a hotarat ca orice persoana care doreste sa devina asistent maternal, sa preia spre ingrijire obligatoriu doi copii institutionalizati (sau unul singur, daca este cu handicap), iar o familie de asistenti, cel putin trei copii. In ciuda acestei decizii, seful DGPC crede ca numarul de asistenti ma