Deutsche Bank apreciaza ca „la peste zece ani de la inceputul tranzitiei, Romania nu este perceputa ca avind o economie de piata functionala“
Printre analizele difuzate foarte recent de catre organismele UE se afla si un studiu realizat de Barbara Böttcher si Moritz Schularick, cercetatori din cadrul prestigioasei institutii financiare care este Deutsche Bank. Foarte interesante si, din pacate, profund semnificative pentru a sintetiza opiniile impartasite acum de cercurile politice majoritare si influente de la Bruxelles sint remarcile care privesc Romania (alaturi de Bulgaria), in contextul deciziei clare luate la Laeken privind nominalizarea grupului de zece tari capabile de a se integra in primul val de aderare la UE, care se va produce in 2003.
Criteriul cel mai important de analiza este, evident, cel economic, deoarece, pe de o parte, capacitatea de adaptare a UE la integrarea primului grup de tari va fi un test esential pentru credibilitatea continuarii procesului de extindere si, pe de alta parte, pentru a se vedea care vor fi efectele reale ale integrarii asupra economiilor noilor tari membre. S-ar parea ca faimoasele „criterii politice Copenhaga“ (democratie, respectarea valorilor statului de drept, drepturile omului) au fost considerate un bun cistigat la nivelul tuturor statelor candidate, dar studiul german afirma totusi ca „alegerile din Polonia, Bulgaria, Lituania si Romania evidentiaza faptul ca sistemele de partide politice nu sint suficient de bine stabilite si ca, in functie de situatia economica, la nivelul peisajului politic se pot materializa rapid schimbari majore. Alegerile parlamentare din 2002 in Republica Ceha si Ungaria ar putea sa demonstreze inca odata acest lucru“.
Semnale de alarma? Cu siguranta, caci problemele sint reale, corect identificate de specialistii germani: „conflictul potential intre tinta pe care o repr