Praz (sau tulpini de telina) cu sos. Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 fire de praz sau 3 legaturi de tulpini de telina (se vand ca atare in comert), o lingura de unt, 2 cani de apa fiarta cu concentrat de pasare, 2 lingurite de coaja rasa de lamaie, 1/4 cana de suc de lamaie, 1/4 cana smantana, 2...
Praz (sau tulpini de telina) cu sos
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 fire de praz sau 3 legaturi de tulpini de telina (se vand ca atare in comert), o lingura de unt, 2 cani de apa fiarta cu concentrat de pasare, 2 lingurite de coaja rasa de lamaie, 1/4 cana de suc de lamaie, 1/4 cana smantana, 2 galbenusuri, 1 lingura de amidon, 1/4 cana patrunjel verde tocat, piper, sare, un praf de nucsoara rasa.
Mod de preparare: 1. Se unge o forma rezistenta la foc (vas de Jena), cu o capacitate de un litru si jumatate, cu unt topit sau untdelemn. Se incinge cuptorul. Se curata prazul de mustati si de cozile verzi (telina se foloseste ca atare), se spala si se taie in bucati de circa 5 cm. Se incinge untul intr-o tigaie mare. Se pune prazul (telina), se lasa sa se prajeasca putin, intorcandu-l cu furculita, apoi se acopera cu capac si se lasa 2 minute sa se inmoaie. 2. Se amesteca apa fiarta cu concentrat de pui cu sucul de lamaie si coaja de lamaie rasa si se toarna in tigaie peste legume. Se lasa la foc mic sa fiarba 10 minute. Se scoate prazul (sau telina) afara cu o lingura de spumuit si se pune in vasul de Jena, pregatit dinainte. 1/4 de cana din lichidul in care au fiert legumele se pastreaza. 3. Se amesteca smantana cu galbenusurile de ou si zeamilul (amidon). Se adauga zeama pastrata in care a fiert prazul. Se pune pe foc si se lasa putin sa se ingroase. Se adauga patrunjelul tocat, piperul, sarea si praful de nucsoara. Se toarna sosul peste prazul din vas si se da la cuptor 15 minute.
Paine cu mac
(Se serveste langa felurile de