Mai intai trebuie recunoscut ca in Bucuresti situatia s-a ameliorat considerabil, lucru pe care mai ales cei care nu au vizitat orasul in ultimii doi ani nu au scapat sa-l remarce. Fie ca acesta este rezultatul actiunilor primarului general, al primarilor de sectoare sau al concurentei dintre ei, anumite rezultate sunt vizibile: mult mai putini caini vagabonzi, orasul considerabil mai curat, fara marea de tarabe de dinainte si parcurs cu mai multa regularitate de echipele de salubritate, iluminatul public satisfacator, in unele locuri chiar foarte bun. Ca mai sunt enorm de multe lucruri de facut - gropile din caldaram, transportul public etc. - e evident. Ca existenta unor conflicte de interese si a coruptiei printre consilieri e reala nu poate fi pus la indoiala. Ca, in fine, conflictul endemic PSD-PD face mai mult rau decat bine e plauzibil. Si totusi, Bucurestiul "lui Basescu" sta mai bine decat Bucurestiul "lui Lis" - iata ceva imposibil de contestat.
Acest fapt explica si de ce d-l Basescu are, dupa sondaje, o popularitate intrecuta doar de aceea a premierului, ceea ce este foarte mult, daca tinem seama mai intai de faptul ca actiunile primului intereseaza numai Capitala, in timp ce actiunile celuilalt privesc intreaga tara, dar si de circumstanta ca prezenta d-lui Nastase in media este cu mult mai frecventa decat aceea a primarului general.
Asadar, credem ca, oricum am privi lucrurile, nu "batalia pentru Bucuresti" a inceput acum, ci "batalia pentru Romania". Sigur, nu se stie ce va face d-l Basescu la alegerile din 2004, dar d-l Nastase stie bine ca, potential, el este singurul sau contracandidat serios, din partea opozitiei. In acest caz, a-l pune inaintea unei campanii locale anticipate, a-l amesteca in scandaluri de coruptie poate fi util primului ministru. (Cu mult mai putin util, daca i-ar face marele cadou de a-l destitui. In acest caz,