•Conducerea RADET afirma ca instalarea unui sistem individual de consum al energiei termice costa peste 20 de milioane
Proiectul lansat de directorul TERMOGAZ, Lucian Leonte, a devenit din ce in ce mai controversat,fiind mult discutat de catre inginerii de la RADET. Obiectiile care i se aduc sunt atat de ordin tehnic, cat si de ordin financiar.
Tinta proiectului este posibilitatea de a-i debransa individual pe rau platnici de la sistemul de termoficare, prin amplasarea coloanelor de caldura pe casa scarii, de la care se va bransa ulterior fiecare apartament in parte. Inginerii TERMOGAZ intentioneaza sa lege toate caloriferele printr-o singura coloana de tur, asa cum s-a procedat in cazul montarii centralelor termice pe gaz metan, pastrand insa teava de retur in pozitia sa actuala.
Conducerea TERMOGAZ sustine ca valoarea investitiei nu va depasi 1.000.000 de lei de apartament, insa RADET a contestat aceasta cifra. "Noi am facut un calcul estimativ: pentru un apartament cu trei camere, costa 11.700.000 de lei, fara montarea gigacalorimetrului. Un metru liniar de teava multistrat costa 20.000 de lei. Sistemul este asemanator cu cel de la o centrala termica de apartament, deci trebuie multa teava. Daca se mai monteaza si un gigacalorimetru DN.15, costurile se ridica la 20.600.000. Mai mult decat atat, daca se va trece si apa calda prin acelasi sistem, se mai adauga inca 2.600.000 de lei", a declarat directorul RADET, Romeo Mistreanu.
Conducerea RADET a avansat si unele obiectii de ordin tehnic. "Nu se poate sa treci numai teava de tur pe consum individual si sa pastrezi returul in pozitia actuala. In primul rand, nu se poate monta gigacalorimetrul, deoarece pentru calculul costurilor se foloseste un coeficient de incalzire a apei, delta T, care reprezinta diferenta dintre temperatura apei pe tur si cea de pe retur", a precizat Romeo M