Campania de vaccinare antigripala pare sa fi avut, cel putin pana acum, un efect pozitiv daca ar fi sa tinen cont de faptul ca pana la aceasta data nu a fost semnalat nici un caz de gripa. Ba mai mult, in ultimele saptamani a scazut semnificativ numarul virozelor. Saptamana trecuta s-au inregsitrat 1677 de cazuri de viroze respiratorii, doar 68 de persoane necesitand internare. 936 de bolnavi s-au prezentat cu simptome de pneumonii, 68 fiind ulterior internati. De la inceputul acestui an, a fost inregistrat un singur caz de deces provocat de o pneumonie agravata.
Perioada optima de vaccinare antigripala este aproape de a se incheia. Campania de vaccinare antigripala care a fost demarata din luna noiembrie a anului trecut a dat roade, mai ales ca prima transa de vaccinuri a fost epuizata numai in sapte zile. Totodata, s-a semnalat si un mare numar de persoane care si-au achizitionat vaccinul antigripal din farmacii.
Boala infectioasa acuta cu un grad mare de contagiozitate, gripa este determinata de virusul antigripal, ea fiind caracterizata prin manifestari respiratorii si afectiuni grave. In functie de tipul virusului, gripa poate avea o evolutie usoara (ca o banala raceala), sau poate avea forme grave, mai ales la persoanele cu risc maxim de imbolnavire (persoane varstnice, bolnavi cu afectiuni cardio-vasculare si respiratorii cronice, diabetici, copii, gravide).
Sursa de infectie este reprezentata de persoanele bolnave care prin vorbit, tuse sau stranut, imprastie cantitati mari de virus gripal.
Primele semne de boala pot aparea chiar la 18 ore de la contactul cu bolnavul de gripa. Ele constau in frison, febra, dureri de cap, dureri ale globilor oculari, dureri musculare, stare de oboseala, tulburari de somn. Apare si o senzatie de usturime a gatului, guturai, raguseala, tuse uscata.
In general simptomele dureaza 3-5 zile dup