•Cancerul bronho-pulmonar este una dintre cauzele care duc la extirparea unuia dintre plamanii bolnavului •Pacientul cu un singur plaman poate trai zeci de ani •Interventiile chirurgicale sunt de mare complexitate si riscante •Numarul bolnavilor diagnosticati cu cancer bronho-pulmonar a crescut foarte mult dupa explozia de la Cernobil
In ultimii 20 de ani, numarul bolnavilor de cancer bronho-pulmonar a crescut foarte mult. Dupa declaratiile medicilor, la aceasta au contribuit mai multi factori, dintre care amintim factorii de mediu, iradierea, fumatul si explozia de la Cernobil. Medicul primar in chirurgie toracica, Fanica Rautu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie, ne-a declarat: "Am avut multi bolnavi de cancer bronho-pulmonar din Suceava. Acest judet a fost mult poluat in urma Cernobilului. Urmarile abia acum incep sa se vada. Foarte multi copii din Suceava au fost depistati de catre medici cu procese ganglionare, iar multe femei au dat nastere la copii cu malformatii. A crescut foarte mult cancerul bronho-pulmonar in randul femeilor. Acum 20 de ani nu aveam femei cu cancer in clinica".
Rezolvarea unor astfel de cazuri se face prin pneumonectomie, o interventie chirurgicala majora, care consta in extirparea plamanului bolnav, pacientul respectiv ramanand sa traiasca restul vietii cu un singur plaman. Exista trei cauze importante care duc la extirparea unui plaman: cancerul bronho-pulmonar (intalnit foarte frecvent in ultimul timp), supuratiile pulmonare si tuberculoza. Atunci cand intreg plamanul unui bolnav este afectat de una dintre aceste cauze si nu mai are nici un rol in functia respiratorie si, bineinteles, cand nu sunt alte contraindicatii (insuficienta cardiaca, renala, ciroza hepatica, varsta prea inaintata), pentru salvarea vietii bolnavului medicul intervine chirurgical pentru extirparea plamanului.
"Bolnavul ajuns in as