Constitutia Romaniei, Articolul 33 Dreptul la ocrotirea sanatatii (1) Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat. (2) Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice. (3) Organizarea asistentei medicale si a sistemului de asigurari sociale pentru boala, accidente, maternitate si recuperare, controlul exercitarii profesiilor medicale si a activitatilor paramedicale, precum si alte masuri de protectie a sanatatii fizice si mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.
Unitati spitalicesti mamut unde dotarile au ramas aceleasi de zeci de ani, aparatura medicala care in Occident se mai gaseste doar in muzee, medici nevoiti sa-si aduca de acasa instrumentatia medicala pentru a deservi bolnavii conform juramintului pe care l-au facut la terminarea facultatii, pacienti care vin la doctor cu pansamentele si medicamentele de acasa, bani frumosi platiti din salarii pentru asigurarile de sanatate si sute de datorii care se adincesc de la o zi la alta. Asa poate fi descris pe scurt sistemul sanitar din Romania, sistemul sanitar al unei tari in care dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat prin Constitutie.
Nu este vorba de o criza de moment, ci de o situatie care treneaza de mai multi ani, situatie pe care unii o numesc reforma si care este mai degraba un experiment „medical“ menit sa testeze rezistenta bietului roman care are ghinionul sa fie vreodata...pacient.
S-au schimbat guvernari, s-au schimbat sisteme, s-au schimbat legi, insa, pe ansamblu, problemele din sistemul sanitar romanesc au ramas aceleasi; nu sint bani, nu sint dotari, nu sint medicamente. Un lucru pe care il stim cu totii, un lucru pe care ni l-au spus pina si strainii.
Solutii? Se elaboreaza strategii, se emit proiecte, se construiesc programe de relansare... Pe scurt, se experimenteaza!
Joi seara, in cadrul emisiunii „Craiova i