•Tribunalele Militare din tara mai sunt inca subordonate Ministerului Apararii, cu toate ca efectueaza cercetari judecatoresti in cauzele in care sunt implicati si lucratori ai Ministerului de Interne
Potrivit unei decizii guvernamentale, in scurt timp tribunalele militare vor fi scoase de sub "aripa" Ministerului Apararii, fiind trecute in subordinea Ministerului de Justitie. Tribunalele militare au fost infiintate de catre comunisti pe vremea cand acestia au luat puterea, "instantele cu epoleti" fiind pastrate si dupa 1990. O instanta militara este competenta, potrivit legii, a judeca dosarele cu inculpati care activau la data comiterii faptei in cadrul MApN si MI, inclusiv lucratori ai SRI. De mai multa vreme, s-a propus desfiintarea tribunalelor militare, deoarece aceste instante se intrunesc in lumea civilizata doar pe timp de razboi. Potrivit parerii unor juristi cu vechime in domeniu, instantele militare nu-si au rostul in justitie pe timp de pace, cand orice inculpat militar trimis in judecata poate fi adus in fata unei instante civile, care poate sa se pronunte cu privire la vinovatia lui.
Singurul Tribunal Militar din Moldova se afla la Iasi. Tribunalul Militar Iasi functioneaza -tolerat - la etajul al VI-lea al Palatului de Justitie, cu toate ca inca din 1993 s-a demarat ridicarea unui edificiu pe strada Elena Doamna, constructia fiind acum in degradare continua din lipsa de fonduri. In vara anului 2000, primarul Simirad a fost resesizat cu privire la finalizarea sediului in care urmau sa-si faca treaba atat procurorii, cat si judecatorii militari, raspunsul din partea acestuia fiind ca va incerca sa ceara niste fonduri de la Ministerul de Justitie, nestiind ca ar fi trebuit sa se adreseze Ministerului Apararii.
Potrivit declaratiilor colonelului magistrat Angel Popescu, vicepresedinte al Tribunalului Militar Iasi, instante