•Unica protectie fata de alimentele care ne otravesc este pretul mare al aditivilor alimentari pe care ii contin, acestia fiind importati •Institutiile de sanatate incearca sa tina fenomenul sub control
De cativa ani buni, pe piata romaneasca pot fi gasite fel de fel de produse alimentare. Pe ambalajul acestora putem citi diversi indici, despre care de multe ori ne-am pus intrebarea ce contin. Or fi oare daunatori sanatatii? Si la fel, de multe ori nu am gasit raspunsul la aceasta intrebare. Este destul de greu sa ne dam seama in ce masura aceste produse au sau nu un efect nociv asupra noastra. Vom incerca, in limita informatiilor de care dispunem, sa va prezentam o lista cu denumirea chimica a substantelor nocive care se ascund sub codul alimentar denumit simplu- "E".
•Legislatia romana este cu mainile legate
Organizatia Mondiala a Sanatatii publica in fiecare an un Codex Alimentar - Programul standard de alimentatie, in care sunt inventariati toti aditivii alimentari care pot fi folositi in prepararea alimentelor. Aceasta lista cuprinde peste 1500 de aditivi coloranti, conservanti, regulatori de aciditate, stabilizatori, aromatizanti etc.). Toti acesti aditivi sunt codificati incepand de la E 100 si pana la E 1500. Numai citirea efectiva a denumirii lor chimice complete parca zgarie auzul si te ingrozeste. Folosite in limitele stabilite, aceste chimicale nu sunt toxice. Dar totusi, nu putem sa nu ne intrebam in ce masura producatorii de alimente trebuie sa foloseasca aceste substante nocive. Nu pot fi gasiti oare inlocuitori naturali sau mai putin nocivi?
Din pacate, in legislatia interna nu exista nici un act normativ care sa pedepseasca producatorii care folosesc in exces chimicalele, fara sa se gandeasca la ce pericole ii expun pe consumatori. In lipsa acestei legislatii putem fi otraviti de orice aliment, far